woensdag 13 juni 2012

Kauwgom

Ik kies voor Kauwgom


De "hoofdbestanddelen" van kauwgom zijn:
  • Kauwgombasis (Het melksap van de sopadilla-boom is nog steeds een grondstof voor de kauwgombasis)
  • suiker
  • glucosestroop
  • smaakstoffen.
Het sap wordt in de tropische regenwouden van Centraal Amerika gewonnen uit bomen die tenminste 20 jaar oud moeten zijn. Eén keer per vier jaar worden deze bomen op de klassieke manier afgetapt. Tegenwoordig worden voor de bereiding van de gombasis ook andere stoffen gebruikt zoals gesta­biliseerde harsen en latexachtige stoffen. Deze voorbewerkte grondstoffen hebben als voordelen dat ze minder variaties in kwaliteit en prijs vertonen. Een kenmerkende eigenschap van al deze stoffen is dat ze volledig onoplosbaar zijn.

De kauwgom word helemaal verwerkt in fabrieken. Eerst heb je de smeltafdeling, dan krijg je de keedafdeling. De kauwgom krijgt dan nog een smaakje, dat gebeurt in het smeurlaboratorium. Dan krijg je de snijafdeling, daar worden de kauwgommetjes klein gemaakt. Als het gesneden is komt er een knapperig laagje over, is dat gebeurt komt de inpakafdeling. Ze worden daar ook gesorteerd en kunnen dan naar de winkel gebracht worden.

Bedrijfskolom van kauwgom:

Grondstofproducten (bomen)

à

Fabriek (met alle afdelingen)

à

(Groothandel, misschien opslag?)

à

Detailhandel (winkel)

à

Consumenten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten